امروزه با توجه به افزایش نیاز جامعه به فرآورده های گوشتی مرغ و پیشرفت تکنولوژی دیگر امکان پرورش مرغ در جایی غیر از سوله امکان پذیر نیست. در نتیجه سوله های مرغداری با مشخصات و استانداردهای خاصی طراحی و اجرا می شوند تا بتوانند در جهت رفع نیاز جامعه فعالیت نمایند. همان طور که می دانید سوله های با کاربری مرغداری تفاوت های عمده ای با سایر انواع سوله ها دارند. زیرا در این نمونه از سوله ها با توجه به نگهداری انواع مرغ گوشتی و تخم گذار، نیاز به رعایت بهداشت و تهویه مناسب و کنترل شرایط دمایی از اهمیت بیشتری برخوردار است. سوله های مرغداری با توجه به ظرفیت متفاوت آن ها و اینکه قرار است چه تعداد طیور در آن ها نگهداری شود، طراحی می شوند.
اینجا کلیک کنید و در رابطه با هزینه های ساخت سوله و سالن مرغداری مطلب بخوانید
◊ ابعاد سوله مرغداری چقدر باید باشد؟
ابعاد سوله های مرغداری همان گونه که گفته شد به ظرفیت مورد نیاز برای نگهداری مرغ ها در ارتباط است؛ اما به طور معمول عرض کمتر از 12 متر و طول کمتر از 75 متر پیشنهاد نمی گردد. ارتفاع سوله ها در کاربری مرغداری بین 2.5 تا 3 متر است که معمولا از سوله هایی با سقف قوسی استفاده می شود.
◊ در طراحی سوله های مرغداری به چه عواملی باید توجه داشت؟
سالن های مرغداری باید به شکلی طراحی شوند که عوامل محیطی کمترین تاثیر را بر روی پرورش جوجه ها داشته باشند؛ لذا عواملی که در طراحی سوله های مرغداری موثر هستند را می توان به طور کلی به شرح زیر مورد بررسی قرار داد.
کلیک کنید و در رابطه با ” تفاوت ها و ویژگی های سوله های مرغداری با سایر سوله” مطلب بخوانید
▪ دمای هوای سوله مرغداری چند درجه باید باشد؟
دمای بدن مرغ معمولا در حدود 41 درجه سانتی گراد است و بهترین دما برای سوله های مرغداری کمی کمتر از این دما می باشد. لذا در زمان طراحی سوله های مرغداری باید توجه داشت که سوله ها در جهت درست طراحی شوند و بلندی دیوار سوله ها تا زیر سقف به شکل صحیح محاسبه شود. همچنین تهویه و سیستم گرمایشی و سرمایشی سوله و عایق بندی حرارتی کافی دیوارها باید به شکل صحیح رعایت گردد.
▪ میزان رطوبت مورد نیاز برای سوله مرغداری چقدر است؟
میزان رطوبت نسبی مورد نیاز در سوله های مرغداری بین 60 تا 70 درصد است. این مقدار رطوبت تحت تاثیر عوامل گوناگونی تغییر می کند. این عوامل می توانند ناشی از تنفس و مدفوع مرغ و یا تحت تاثیر شرایط آب و هوایی محیط باشند. با توجه به افزایش میزان رطوبت در فصل زمستان و کاهش آن در فصل تابستان نیاز به دستگاه مه پاش برای تابستان و سیستم حرارتی مناسب برای فصل زمستان به منظور تنظیم میزان رطوبت ضروری است.
▪ سیستم تهویه در سوله های مرغداری
ترکیب هوا در حالت نرمال مشخص است اما نیاز پرندگان به اکسیژن در شرایط مختلف متفاوت است. هر مرغ در شرایط استراحت به حدود 0.6 متر مکعب در ساعت به هوای پاک نیاز دارد. این در حالی است که تولید دی اکسید کربن به واسطه بازدم مرغ و بخار آمونیاک حاصل از مواد دفعی، موجب تغییر در کیفیت هوای سالن های مرغداری می شود که با راهکارهایی مثل کاشت درختان پهن برگ در محدوده مرغداری و یا ایجاد فاصله مناسب تا فضاهای شهری و آلوده و مهم تر از همه تهویه مناسب و استاندارد، می توان کیفیت هوا را بهبود بخشید. بدیهی است کاهش کیفیت هوای سوله در راندمان مرغداری تاثیر منفی خواهد داشت.
▪ جهت وزش باد چه تاثیری بر طراحی سوله های مرغداری خواهد داشت؟
در طراحی سوله های مرغداری باید به جهت وزش بادهای غالب منطقه توجه داشت. دقت در این خصوص از یک جهت موجب کاهش فرآیند فرسایش دیوارها شده و از جهت دیگر در مکانیسم تهویه سالن های مرغداری بسیار تاثیر خواهد داشت. ضمنا با در نظر گرفتن جهت وزش بادهای غالب می توان راندمان و بازده هواکش ها را افزایش داد. بدیهی است در مناطق گرم و مرطوب نیاز به تهویه بسیار بیشتر از مناطق خشک احساس می شود که این مقوله با در نظر گرفتن جهت وزش بادها، قابل کنترل خواهد بود.
▪ میزان نور برای سوله های مرغداری چقدر باید باشد؟
کلیک کنید و در رابطه با تامین روشنایی سوله در طول روز مطلب بخوانید
شدت نور در روند رشد و تولید مثل پرندگان بسیار موثر است. میزان نور لازم برای سالن های مرغداری گوشتی و تخم گذار بین 10 تا 20 لوکس و در زمان جوجه ریزی میزان نور در محل دان خوری ها بین 20 تا 25 لوکس مورد نیاز است. بدیهی است میزان بالاتر و یا پایین تر از حد استاندارد گفته شده در چرخه فعالیت جوجه و مرغ تاثیر منفی خواهد داشت. کنترل میزان نور ورودی به سوله با رنگ کردن پنجره ها و تعداد لامپ های مصرفی و میزان روشنایی آنها قابل کنترل خواهد بود.
کلیک کنید و در رابطه با سیستم های روشنایی سوله مطلب بخوانید
▪ در طراحی سوله برای جلوگیری از انتقال بیماری در ماکیان چه تدابیری باید اندیشید؟
انتقال بیماری بین ماکیان به شکلی سریع انجام می گیرد. بنابراین در خصوص شیوع بیماری ها نیاز اصلی سوله های مرغداری جلوگیری از گسترش بیماری بین مرغ ها و بین سوله های مرغداری مختلف می باشد.
راهکار اصلی در این خصوص رعایت فاصله مناسب و مجاز بین واحدهای مرغداری و استفاده از حوضچه های ضد عفونی جلوی ورودی هر سالن و همچنین سیستم دفع مواد زائد و فاضلاب و از بین بردن لاشه ها می باشد.
◊ مراحل اجرای سوله های مرغداری کدام است؟
کلیک کنید و در رابطه با مراحل سوله مطلب بخوانید
با توجه به تمام موارد فوق الذکر مراحل اجرای سوله های مرغداری را می توان به شرح زیر خلاصه کرد:
- ▪ تهیه و اجرای قالب بندی و آرماتور بندی و بتن ریزی برای فونداسیون اصلی سوله ها
- ▪ ساخت اسکلت فلزی مورد نیاز و رنگ آمیزی آن
- ▪ تهیه و اجرای پوشش سقف به یکی از روش های مرسوم
پس از احداث کامل سازه این سوله نیاز به تهیه و نصب ادوات مورد نیاز و تجهیزات لازم برای سالن های مرغداری می باشد. این تجهیزات شامل سیستم های سرمایش و گرمایش مناسب، دستگاه مه پاش در صورت نیاز، سیستم دفع فاضلاب و فضولات، تهیه و نصب قفس های مرغداری در صورتی که از سیستم پرورش قفسی استفاده می شود و دیگر موارد مورد لزوم می باشد.
◊ در طراحی و ساخت سوله مرغداری مهمترین نکات قابل توجه کدامند؟
در ادامه به طور خلاصه مواردی که در طراحی و ساخت سوله مرغداری دارای اهمیت فراوان می باشد را بیان خواهیم کرد.
کلیک کنید و در رابطه با کاهش هزینه های طراحی سوله در مرحله طراحی مطلب بخوانید
▪ محل جغرافیایی ساخت سوله
با توجه به تمام موارد فوق بهترین مکان برای ساخت سوله مرغداری خارج از محدوده شهری است که به لحاظ پارامترهای اصلی در این کار قابلیت جانمایی سوله و مکان یابی آن بسیار اهمیت خواهد داشت.
▪ متراژ ساخت سوله
این پارامتر نیز از اصول کار مرغداری به شمار می آید؛ به نحوی که حداقل های گفته شده در بالا باید رعایت شود.
▪ مواد به کار رفته در ساخت سوله
این مواد با توجه به اینکه کاربرد سوله با موجود زنده سر و کار دارد از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود. کیفیت بالای مواد مصرفی در افزایش بازده کار، چه به صورت مرغ تخم گذار و یا مرغ گوشتی، بسیار اهمیت خواهد داشت.
▪ هزینه حمل و نقل
فاصله مناسب نسبت به شهر و بازار هدف و قابلیت حمل و نقل در اسرع وقت از اتلاف انرژی، هزینه اضافی و مرگ و میر طیور خواهد کاست.
▪ هزینه تجهیزات جانبی و نصب
قیمت تجهیزات جانبی و هزینه نصب سوله نیز از مواردی است که در طراحی این سوله ها از اهمیت بالایی برخوردار است.
سایت خیلی خوبی دارید
امیدوارم موفق باشید